Smarthus øker komforten, og styrer energiforbruket.


Moderne systemer kan kontrollere og styre lys, oppvarming og alarmen i boligen din automatisk, og man har full oversikt over viktige funksjoner uansett hvor i verden du måtte befinne deg. Idéen bak et "Smart hjem" er at det skal være med på å øke sikkerheten, redusere energiforbruket og bedre komforten i hjemmet. I løpet av de siste ti årene har teknologien blitt tilgjengelig og rimelig nok for boligeiere.

KNX er regnet som den mest stabile og fremtidsrettet standarden i bransjen innen "Smart Hjem" og "Byggautomatisering". Standarden ble utviklet på 80- tallet, og blir i dag produsert av over 400 forskjellige produsenter over hele verden.

Star Elektro ønsker primært å leverer "smart hjem" til alle boliger som en del av den tekniske utviklingen Norges bolig- og bedriftsmarked nå trenger. "Smart hjem" er fremtiden i dag.

For å styrke vår posisjon i markedet, har Star Elektro blitt "Smart hjem partner".

"Smart hjem" er et konsept rettet mot privatkunder og det sterkt voksende behovet for gode tekniske løsninger i boliger. Mulighetene er nærmest uendelige, og kravene fra boligeiere og myndigheter øker raskt. For å kunne tilfredstille alle sine ønsker og behov, har vi nå sikret oss en solid leverandør og kompetansepartner innenfor KNX.

Mer informasjon om konseptet kan finnes på www.knx-smarthjem.no

 

Funksjoner og muligheter: 

Alt lys av

En egen knapp ved ytterdøren og ved sengen kan sørge for at alt lys i hele boligen skrur seg av etter behov. Slik forlenger man levetiden til lysene og forenkler hverdagen.

 

Bevegelsesfølere

Brukes i rom der man oppholder seg i korte perioder, og det er praktisk med bevegelsesføler som styrer lyset for deg. Når man for eksempel går inn på vaskerommet med hendene fulle av skittentøy, er det en fordel at lyset tenner når du går inn i rommet, og slukker når du går ut. Om ønskelig kan man i tillegg ha lysbryter på veggen for å kunne overstyre lyset etter ønske.

 

Energisparing

Energibruken i boliger med sentral styring på varmekildene og belysning er vesentlig lavere enn i boliger uten slike systemer, og strømregningen kan reduseres mye.

 

Moduser

Ett knappetrykk på en bryter ved inngangdøren kan sette huset i forskjellige moduser. Mest vanlig er "hjemme", "borte", "ferie" og "natt" moduser. Hva som skal skje i disse modusene kan programmeres inn etter ønske. Blant annet kan lys, varme og stikkontakter skrus av eller på og varme kan reguleres opp eller ned.

 

App styring

Det har nå blitt mer vanlig å kunne styre huset ved hjelp av smarttelefonen og pad. Man kan gjøre ting som å skru opp varmen på vei hjem fra ferie eller helgeturer, Skru på stekeovn på vei hjem fra jobb. Man kan også få varslinger når ting skjer i boligen. For eksempel om noen beveger seg innendørs etter at man har satt huset i "bortemodus" eller "feriemodus"

 

Lås

Det finnes mange gode varianter av elektronisk lås til ytterdør. Den vanligste måten disse kan styres på er at man taster kode direkte på låsen fra utsiden for å betjene den. Det er også mulig å få disse til å prate med ditt smarte hjem. Man kan da fjernstyre døren med mobilen fra hvor som helst i verden, eller sette inn tidsstyring for når på kvelden man ønsker at dørene skal gå i lås.

 

Brannalarm

Ved utløst brannalarm, kan man få god hjelp til å komme seg trygt ut. Det kan være funksjoner som at alt lys skrur seg på full styrke, ytterdører låses opp og strøm til hvitevarer og annet brytes for å forsinke eventuell brannutvikling.

 

Ventilasjon

De fleste ventilasjonsanlegg i nyere boliger kan styres av et "smart hjem". Man kan da automatisk øke viftehastigheten når "smart hjemmet" registrerer at det er "tung luft", eller at det er høyt fuktnivå i enkelte rom der man bruker tørketrommel eller tørker klær. Man kan også ha en egen knapp som øker viftehastigheten en kortere tidsperiode på bad, eller til faste tider på døgnet til valgfrie dager når man vet at boligen er mye brukt.

 

Design

Det finnes mange varianter av lysbrytere og touchpanel på markedet. Blant annet blir det brukt mye glassbrytere, og flere av disse kan fargetilpasses og det kan legges grafikk og bilder bak glasset.


Vannlekkasjer

Vannlekkasjer kan oppstå på en rekke hvitevarer i en bolig. Ved å installere vannsensorer under disse produktene, kan man stenge vannet, og kutte strømmen på hvitevarene før de lager skader på gulv og husets bærende kontruksjoner. Vannlekasjer i boliger er en stor utgift for forsikringsselskapene, og det er ikke gitt at de er villig til å dekke vannskader i alle tilfeller. Ikke minst kan renovering av bolig etter vannskade være en stor belastning for beboere i boligen.Z-Wave er en relativt ny aktør i bransjen. Der Xcomfort som trådløs "Smart Hjem" standard tidligere regjerte, har nå Z-Wave hatt stort inntog i markedet. Dette mye på grunn av enklere installering, og lavere priser. Z-Wave blir ofte en foretrukket standard i blant annet batteridrevet dørlåser for ytterdører, og i boliger der det er vanskelig å trekke inn fysiske kabler for trådbaserte "Smart Hjem".

ZWave har Dansk opprinnelse, og er utviklet for boliginstallasjoner. Produktene som blir solgt på markedet kan være produsert av mange forskjellige produsenter, men selve sende/mottaker chippene som er innebygget i disse produktene blir produsert av bare en leverandør. Slik sørger Z-Wave for at komponentene i anlegget kan kommunisere med hverandre uavhengig av hvem som har solgt produktet.

Det er fullt mulig å kombinere et KNX anlegg med Z-Wave produkter om det skulle være behov.


Xcomfort er et trådløst "Smart Hjem" system som har vært et meget populært system i Norge i en årrekke. Star Elektro har utbredt erfaring med installasjon av dette systemet siden det kom på markedet, og kan vedlikeholde og utvide alle typer eksisterende Xcomfort installasjoner der det måtte være behov.